#WIJZIJNOOKNIJMEGEN...

2016 was een kroonjaar voor Nijmegen. De stad vierde met het project #wijzijnnijmegen, samen met zijn inwoners zo’n 100 hoogtepunten. Maar die feestvreugde kent een keerzijde. Aan de voorkant viert de stad feest, aan de ‘achterkant’ is er een onzichtbare groep mensen die niet deelneemt aan de festiviteiten of, deze anders beleven.

Om in de doelstelling van het jubeljaar te blijven, namelijk de stad inclusiever te maken en elkaar beter te leren kennen, ontwikkelde Besiendershuis met kunstenaar Sanne Willemsen het project #wijzijnooknijmegen. Het doel van dit project was niet zozeer het in beeld brengen van onzichtbare en kwetsbare groepen, maar juist samen met deze mensen een vorm vinden waarin zij zichzelf presenteren aan de stad en daarmee de stigma’s rond psychiatrie bespreekbaar maken.

Door de inzet van huis-aan-huiskranten en Mupi’s gebruikten we media die optimaal de Nijmeegse bevolking in kwantiteit bereiken. Is het niet een krant op de deurmat, dan zijn het wel de krachtige Mupi’s die Sanne Willemsen maakte voor dit project. De sleutel voor het slagen en de impact van het project is de onontkoombare fotografische kracht en persoonlijke betrokkenheid en strategie van de kunstenaar.

De Nijmegenaren Lerrie, Jasper, Vincent en Bob hebben een huzarenstuk geleverd door zichzelf open en bloot, niet alleen met hun portretten, maar ook met persoonlijke levensverhalen, in de openbaarheid te treden. Deelname betekende openbaarheid, veel persoonlijke aandacht, maar ook confrontatie met de gevolgen van het hebben van een ziektebeeld en soms terugval.

Via deze link is de krant online lezen: issuu.com/sannewillemsen/docs/_wijzijnooknijmegen?e=23194193/41994769

Via deze link is er toegang tot een fotorapportage van de Mupi-tentoonstelling in de straten van Nijmegen: www.besiendershuis.com/abris-wijzijnooknijmegen

WAT:

91 lichtreclameborden (Mupi’s), van 22/11 tot en met 5/12

Huis-aan-huiskrant, 24 pagina’s, half-berlinerformaat, oplage 51.000

Tentoonstelling in Expopodium Lindenberg, van 17/11 t/m 4/12

2 Interviews in dagblad De Gelderlander

2 Interviews in weekblad De Brug

Interview TV Nijmegen

Presentatie op een inspiratiedag van het UWV

Presentatie in de vorm van een gastles psychiatrie en vooroordelen op het ROC maatschappelijke zorg 

Presentatie 20x20 in januari 2017 NOP LUX Nijmegen 

Vermelding op ‘Cliëntenplein’, een online landelijk platform

Facebookpagina’s van ‘Samen sterk zonder stigma’s (5.200 volgers), ‘de Bagagedrager’ (300 volgers), ‘Waalzinnig festival’ 608 volgers

 

Subsidie:

Wijzijnnijmegen

 

BESIENDERSHUIS & SANNE WILLEMSEN PRESENTEREN:

#WIJZIJNOOKNIJMEGEN

14615694_1179685232070574_6469464029273972063_o.jpg

#wijzijnooknijmegen is Mogelijk gemaakt door de ondersteuning van #wijzijnnijmegen

ZIE OOK: WWW.SANNEWILLEMSEN.NL