Besiendershuis - Steenstraat 26 - NL 6511TV Nijmegen - info@besiendershuis.com


SUFFERING MATTERS IN DE STEVENSKERK OP 25 OKTOBER 2018

Pijn als universeel thema. Dat was de insteek van een avond getiteld Suffering Matters in de Stevenskerk in Nijmegen op donderdag 25 oktober 2018 waarbij diverse sprekers hun eigen kijk gaven op een algemeen, maar allesbehalve gemakkelijk onderwerp.

lees verder


Suffering Matters
25 oktober 2018, 19.30 uur, Stevenskerk

Voor meer informatie en programma, KLIK HIER

SM25.10 campagnebeeld.jpg

kunstnacht inscience.jpeg

 

22 september
Kunstnacht 2018: inscience@besiendershuis

Wat als wetenschap ineens vreemde vormen aanneemt? Geïnspireerd door de unieke sfeer van het Besiendershuis brengt InScience eenmalig een ode aan degestoorde wetenschappers onder ons. Verwacht bizarre onderzoeken, verbluffende toekomstideeën, onzinnige research en een kunstwerk dat de grens tussen leven en dood ter discussie stelt. Met film, expo en een prikkelend Do-It-Yourself labverandert het Besiendershuis voor één avond in een inspirerende wunderkammer.

Fotograaf: Almicheal Fraay

Tickets verkrijgbaar via: http://www.nijmeegsekunstnacht.nl/tickets/


DE LANGE ADEM VAN HET KORTE VERHAAL EN HET ULTRAKORTE LIEDJE.jpg

Vierdaagseprogrammaatje!!!

DE LANGE ADEM VAN HET KORTE VERHAAL EN HET ULTRAKORTE LIEDJE

 

• muzikaal-literair programma in het Besiendershuis en op Festival Op 't Eiland

 

In het Besiendershuis aan de Steenstraat 26 in Nijmegen is op zaterdagavond 14 juli publiek welkom bij een feestelijke try-out-voorstelling die helemaal in het teken staat van De lange adem van het korte verhaal en het ultrakorte liedje, met Carlo Lammers en Ilona Verhoeven. 

Dit belooft geen alledaagse avond te worden! Terwijl Carlo alles wat lang is op de proef stelt, dreigt Iloon lekker de tijd te nemen. Bereid je voor op een fantasierijke reis met talloze overstapmomenten in de vorm van halveminuutliedjes, gevonden situaties, mini-dialezingen en vrolijke improvisaties. Personages, melodieën, ritmes en andere nonsens - alles moet en zal kort en klein. 

Een geheime tip voor een bijzonder avondje in de benedenstad, ook voor Vierdaagselopers die buiten de gebaande paden willen treden. Met al dan niet lange nazit. Kom gezellig langs, en ga in de Vierdaagse week naar het Festival op 't eiland: op dinsdag- en woensdagmiddag 17 en 18 juli 2018 is De lange adem van het korte verhaal en het ultrakorte liedje een aantal keer te zien tussen 13.00 en 16.00 uur als 'Besiendershuis op locatie'.

 

Besiendershuis, Steenstraat 26, Nijmegen: try out / feestje, zaterdag 14 juli, 20.15 uur, inloop 19.15 uur, vrij entree.

Festival Op 't Eiland, aan de overkant van de Waal, dinsdag 17 juli en woensdag 18 juli, korte voorstellingen tussen 13.00 en 16.00 uur.


www.hellobluebird.nl
www.mixedmediasoup.com

 


prikkelarme concertenpersbeeld.jpg

Prikkelelarme concerten deze zomer!

Deze zomer organiseren Besiendershuis, Stichting Onbeperkt Genieten en VasimZO drie prikkelarme huiskamerconcerten in het Besiendershuis aan de Waalkade in Nijmegen. Livemuziek toegankelijk voor iedereen die niet naar een regulier concert kan om redenen van de drukte, teveel herrie of omdat het concert te lang duurt.
Muziek speelt een zeer belangrijke rol in het leven. Muziek geeft troost, maakt blij en geeft je de mogelijkheid even te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid. De drie Nijmeegse partijen hebben elkaar gevonden in de ambitie om voor mensen met een onzichtbare beperking en prikkelgevoeligheid een prettig en bijzondere concertervaring te realiseren. Bij een prikkelarm concert zijn er minder bezoekers, is het geluid niet versterkt, geen licht effecten, voldoende zitplekken en een rustplek, de duur van het concert is korter en tot slot, is het in de middag.

 

 

Zondag 3 juni 2018 | 14.30 uur

DUO ALANTE
Flamencogitaar met zang en van wereldformaat.  Met uitleg en toelichting over stijl en betekenis.

 

Zondag 24 juni 2018 | 14.30 uur

MARCEL JANSEN (MEADOW)
Melodieuze zang- en gitaarlijnen waarbij minder daadwerkelijk meer is in zijn muziek.

 

Zaterdag 28 juli 2018 | 14.30 uur

CHAYAH VAN DIERMEN
Heerlijk origineel stemgeluid dat je meevoert op haar romantische zang- en gitaarklanken.

 

Toegangskaarten kosten 5 euro (incl. servicekosten). Ga voor meer informatie en voor het bestellen van tickets naar de website van Stichting Onbeperkt Genieten: www.onbeperkt-genieten.nl

Deze concertreeks wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen.


omslagbeeld besienders zine.jpg

Het kleinste Boekenweekboek

Op zondag 11 maart kun je in het Nijmeegse cultuurhuis naar het Boekjes Bal

 Bij de start van de Boekenweek verschijnt een 'Nijmeegs boekenweekgeschenk', een uitgave op broekzakformaat als een extraatje voor de literaire lezer, geschreven door Ilona Verhoeven.

Inspiratie voor het verhaal vond Ilona in het Besiendershuis in Nijmegen waar ze in februari en maart als schrijver te gast is. De titel van het boekje luidt De vrouw met de rode boodschappenkar.

Op het Nijmeegs Boekenfeest in de Vereeniging is het boekje, dat als minizine verschijnt, verkrijgbaar.

Boekenliefhebbers kunnen bovendien op zondag 11 maart naar het Boekjes Bal in Nijmegen, in het Besiendershuis aan de Steenstraat 26 in Nijmegen. Speciale gast is zanger Carlo Lammers, en Ilona Verhoeven leest voor. Vrij entree, inloop vanaf 15.00 uur.


_Ilona Verhoeven.jpg

Ilona Verhoeven is te gast

Wat is het mysterie van het Besiendershuis? Schrijver Ilona Verhoeven is er nieuwsgierig naar en neemt de komende weken haar intrek in Nijmegens leukste cultuurhuis. Ze laat zich inspireren door de meer dan vier eeuwen geschiedenis van het pand en reflecteert op traditionele en nieuwe vormen van verbeelding, waarbij de kamers functioneren als studio en mogelijk ook als workshop. In haar werk versmelten werkelijkheid en fictie, beeld en tekst, verhaal en poëzie. Ze gaat op zoek naar de betekenis van 'de plaats' voor het schrijven, ze morrelt aan de perfectie, laat zich meevoeren op het ritme van de rivier en de volgens insiders geheimzinnige geluiden van het huis. 

Ilona Verhoeven (Amsterdam, 1974) is een originele stem in de nieuwe Nederlandse literatuur. Ze woont en werkt in Berlijn en Nijmegen. In 2016 verscheen Fiets onder de waterspiegel, verhalen en foto's uit de werkelijkheid (uitgeverij In de Knipscheer, tweede druk, 2018). Haar bundel Voor de eerlijke vinder uit 2012, waarin ook collages van haar hand zijn opgenomen, werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut. Op dit moment werkt ze aan haar derde boek. 


Extra voorstellingen Ça Suffit! op 15 en 16 februari. 
Reserveren via: eenschonedood.nl


Ça Suffit!

elitair, onsmakelijk en voor slechts weinigen toegankelijk

Besiendershuis Nijmegen en theatercollectief Een Schone Dood presenteren:

Rob Beumer en Erik Karel de Vries werken al meer dan tien jaar samen als theatermakers.
Een periode waarin ze zelf als acteur weinig op de planken stonden. Tijd voor een kleine voorstelling om de schade in te halen.

Het veelgeprezen Oranje tegen de Zonnekoning van Luc Panhuyzen bood alle ingrediënten voor twee ernstig botsende personages: Willem III en Louis XIV.

Ça Suffit! is een ode aan de verbeelding. Het laat zien dat politiek niet zonder privé kan, vrede niet zonder oorlog en de werkelijkheid niet zonder theater.

tekst: Erik Karel de Vries
spel & regie: Rob Beumer en Erik Karel de Vries
24 januari t/m 2 februari in Besiendershuis Nijmegen*
aanvang 20.30 uur, duur ca. 60 minuten, kaarten € 11,00
30 plaatsen per voorstelling

Informatie en kaartverkoop: www.eenschonedood.nl

Met de Vrede van Nijmegen (1678) komt er een eind aan de Hollandse oorlog. Dit betekent niet dat er ook een einde komt aan de strijd tussen stadhouder Willem III (Nederland) en Lodewijk XIV (Frankrijk). Hun legers treffen elkaar regelmatig langs de grenzen van het huidige Vlaanderen. Nu, vermoeid na dertig jaar oorlog voeren, is het genoeg geweest. Het geld is op en het volk heeft honger. Met frisse tegenzin kiezen de twee kemphanen opnieuw Nijmegen als plek voor hun vredesonderhandelingen. Ditmaal in het diepste geheim. De mannen zoeken wanhopig naar overeenkomsten om het ijs te breken, maar tevergeefs. De gunfactor ontbreekt.

De makers zijn veel dank verschuldigd aan: Elin Meijnen (eindregie), Mijntje van den Berk (danscoach), Mark van de Veerdonk, Hannus Taken en Pat Kockelkorn

*daarna in huiskamers door het hele land


6e39qIbk.jpg

Nina Polak is te gast

Besiendershuis gaf, voor het Wintertuinfestival, wederom onderdak aan een bijzondere schrijver.

Van 20 t/m 26 november was Nina Polak Writer in Residence! Nina verbleef en schreef hier deze festivalweek, en dook her en der in Nijmegen op voor een optreden. 

Nina Polak is schrijver van fictie en non-fictie. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis in Amsterdam en in New York en schrijft graag over de cultuur in al haar aspecten. Nina is redacteur bij De Correspondent. In 2014 verscheen haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan, een “warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen”. Haar tweede roman Gebrek is een groot woord verschijnt eind januari 2018. Vanaf september 2017 is ze Writer in Residence aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Lees het bijzondere openingswoord dat Nina Polak schreef voor de festivalavond op zaterdag 25 november in Doornroosje. Speciale aandacht voor de tekening van Ben Luderer. Klik hier


2iuvoNu2Vgl7APih.png

Stille Kracht

In ‘STILLE KRACHT’ zien we Wiebo Kersten, van kinds af aan N.E.C.-supporter. Op verstilde wijze verbeeldt en op de huid gefilmd, zien we vader en zoon de gang naar de Goffert maken. De rituelen, de spanning en dat waar geen woorden voor nodig blijken.

Dit is de eerste van een serie unieke supportersportretten, een initiatief van het Besiendershuis dat omarmd is door de N.E.C.-Supportersvereniging en N.E.C.
De film werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en WIJZIJNNIJMEGEN.

Stille Kracht is een film van Martijn Schinkel (www.hetderdebeeld.nl)


Requiem voor Nijmegen

een korte film van Martijn Schinkel over leven en werk van kunstenaar Ben Luderer.

Premiere van de film 'Requiem voor Nijmegen' een korte film van Martijn Schinkel over het ontstaan van de tekening 'Vogelvlucht van Nijmegen, 1876-1910'.

Te zien tot en met 7 januari 2018.


Deze productie werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof.

Lees het bijzondere openingswoord dat Nina Polak schreef voor de festivalavond op zaterdag 25 november in Doornroosje. Speciale aandacht voor de tekening van Ben Luderer. Klik hier


21586782_1162276007249341_6867219938040579650_o.jpg

Kunstnacht 2017

zaterdagavond 23 september
Het Besiendershuisje staat daar beneden bij de Waal, als een vreemd soort UFO, geland in 1525, omringd door vrij discutabele jaren ’80 opbouwarchitectuur.
Samen met Go Short wordt het surreële karakter van deze omgeving door projecties aan alle kanten nog eens stevig opgerekt. Een fijne selectie van heerlijke korte film trekt het huis, maar ook jou, naar een volledig andere belevingsdimensie. Voor volledig programma Kunstnacht zie: www.nijmeegsekunstnacht.nl


Reizende expositie Besiendershuis & Rivier de Waal met verhalenbank

flyerrivierdewaalvoor.jpg

Het Besiendershuis in Nijmegen, maakte in 2016 een tentoonstelling over de geschiedenis van het Besiendershuis (uit 1525) en de relatie met de rivier de Waal. We deden dit in samenwerking met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen. Bij deze tentoonstelling hoort ook een Verhalenbank die het leven aan en met een rivier vastlegt. Het startte met Nijmeegse verhalen, maar inmiddels is het leven aan de rivier van Zaltbommel tot Lobith onderwerp. Nu is de tentoonstelling op reis en groeit de Verhalenbank gestaag met bijdragen van oost naar west. 

 

1 t/m 27 augustus

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Lezing Frank Antonie van Alphen: 19 augustus om 15 uur

www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

 

3, 10, 16, 17 en 24 september

Dijkmagazijn Beuningen

Lezing Frank Antonie van Alphen: 14 september om 20 uur

www.dijkmagazijnbeuningen.nl

 

14 t/m 29 oktober

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Heerewaarden

Lezing Frank Antonie van Alphen: 17 oktober om 19 uur

www.bcdegroterivieren.nl

 

31 oktober t/m 12 november

Veldschuur Bemmel

Lezing Frank Antonie van Alphen: 1 november om 19.30 uur

www.lingewaardnatuurlijk.nl

 

Deze reizende tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland

PG-logo-zw-750x268px.jpg

in ontwikkeling

Op zoek naar nieuwe verhalen!  Vorig jaar startten we met de Verhalenbank, die gericht is op verhalen uit de Benedenstad en verhalen over de rivier. Via de link www.besiendershuis.com/verhalenbank zijn deze te horen. Maar we zijn op zoek naar meer. Kortom: heb je iets te vertellen over herinneringen aan de benedenstad, de oorlog, de naoorlogse jaren, de verpaupering, de afbraak, de wederopbouw, etc... Laat het a.u.b. weten. Neem contact met ons op. We luisteren graag en de koffie staat klaar. Stuur een mail naar info@besiendershuis.com of bel 0619222983.

Op zoek naar nieuwe verhalen!

Vorig jaar startten we met de Verhalenbank, die gericht is op verhalen uit de Benedenstad en verhalen over de rivier. Via de link www.besiendershuis.com/verhalenbank zijn deze te horen.
Maar we zijn op zoek naar meer.
Kortom: heb je iets te vertellen over herinneringen aan de benedenstad, de oorlog, de naoorlogse jaren, de verpaupering, de afbraak, de wederopbouw, etc...
Laat het a.u.b. weten. Neem contact met ons op. We luisteren graag en de koffie staat klaar. Stuur een mail naar info@besiendershuis.com of bel 0619222983.


2016

Jaarverslag 2016


Expo Besiendershuia + Rivier de Waal

Een tentoonstelling met historische filmbeelden, kaaisjouwerswandelingen en een verhalenbank over het leven rondom de Waal nu én in het verleden. In samenwerking met schipperszoon en schrijver Frank Anthonie van Alphen.

 

SPOEKIE  Besiendershuis, nachtburgemeester Angela Verkuijlen, regisseurEva Timmermans, Great Things en TOURtoDO produceerden SPOEKIE. Een mulitmediale voorstelling die een aangrijpende episode uit de Nijmeegse geschiedenis verbeeldt en die je meesleept in de duistere ziel van het magische en spookachtige Besiendershuis.

SPOEKIE

Besiendershuis, nachtburgemeester Angela Verkuijlen, regisseurEva Timmermans, Great Things en TOURtoDO produceerden SPOEKIE. Een mulitmediale voorstelling die een aangrijpende episode uit de Nijmeegse geschiedenis verbeeldt en die je meesleept in de duistere ziel van het magische en spookachtige Besiendershuis.

Verhalenbank

De Verhalenbank is opgezet om een oor te zijn voor herinneringen aan de kleurrijke Nijmeegse benedenstad.
 

 

#WIJZIJNOOKNIJMEGEN  'WIJ ZIJN OOK NIJMEGEN' van Sanne Willemsen (samen met mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid), wil stigma’s rond psychiatrie bespreekbaar maken. 91 MUPI's en een huis-aan-huiskrant bezorgd bij 51.000 huishoudens 'slingerden' krachtige en ontroerende fotoportretten de stad in.

#WIJZIJNOOKNIJMEGEN

'WIJ ZIJN OOK NIJMEGEN' van Sanne Willemsen (samen met mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid), wil stigma’s rond psychiatrie bespreekbaar maken. 91 MUPI's en een huis-aan-huiskrant bezorgd bij 51.000 huishoudens 'slingerden' krachtige en ontroerende fotoportretten de stad in.

Buddy Wakefield

Buddy Wakefield, ‘spoken word legende’, werd reeds drie keer wereldkampioen Poetry Slam en verbleef twee maanden in het Besiendershuis.
 

 

Kaaisjouwerswandelingen - Frank Antonie van Alphen  Strooptocht langs het keiharde leven in de vooroorlogse Benedenstad onder bezielende leiding van Frank Antonie van Alphen.

Kaaisjouwerswandelingen - Frank Antonie van Alphen

Strooptocht langs het keiharde leven in de vooroorlogse Benedenstad onder bezielende leiding van Frank Antonie van Alphen.


2015

Jaap Scheeren - This spot might mean shit to you but is the world to me  Fotoproject op 91 lichtreclamezuilen in Nijmegen. Jaap Scheeren komt oorspronkelijk uit Nijmegen, en heeft, gevoed door zijn herinneringen én de geschiedenis van Nijmegen, een serie stadsportretten gemaakt.

Jaap Scheeren - This spot might mean shit to you but is the world to me

Fotoproject op 91 lichtreclamezuilen in Nijmegen. Jaap Scheeren komt oorspronkelijk uit Nijmegen, en heeft, gevoed door zijn herinneringen én de geschiedenis van Nijmegen, een serie stadsportretten gemaakt.

Risk Hazekamp & Tania Witte - Probeer andere zoektermen  Het project Probeer Andere Zoektermen gaat om het verbeelden van verschillende mogelijkheden om anders (vrijdenkend, queer, afwijkend) te leven buiten een grootstedelijke omgeving.

Risk Hazekamp & Tania Witte - Probeer andere zoektermen

Het project Probeer Andere Zoektermen gaat om het verbeelden van verschillende mogelijkheden om anders (vrijdenkend, queer, afwijkend) te leven buiten een grootstedelijke omgeving.

Miniconcerten tijdens Vierdaagse  Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.

Miniconcerten tijdens Vierdaagse

Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.

Drooghaven - Fabrikaat + Lemtekracht + Besiendershuis  De doelstelling van het plan DROOGHAVEN is het verbeteren van de kwaliteit van de Waalkade door middel van een tijdelijke interventie.

Drooghaven - Fabrikaat + Lemtekracht + Besiendershuis

De doelstelling van het plan DROOGHAVEN is het verbeteren van de kwaliteit van de Waalkade door middel van een tijdelijke interventie.

Sanne Willemsen - Inscience Filmfestival  Kort samenwerkingsproject van kunstenaar /fotograaf Sanne Willemsen met dr. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie Radboud UMC en RU.

Sanne Willemsen - Inscience Filmfestival

Kort samenwerkingsproject van kunstenaar /fotograaf Sanne Willemsen met dr. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie Radboud UMC en RU.


2014

Goshort International Shortfilmfestival + Pohjankonna Oy  Fins filmcollectief gebruikt wetenschappelijke visualisatiedata in innovatieve animatie en filmtechnieken. Het wordt de start van een groots filmproject, dat wordt voltooid in 2015.

Goshort International Shortfilmfestival + Pohjankonna Oy

Fins filmcollectief gebruikt wetenschappelijke visualisatiedata in innovatieve animatie en filmtechnieken. Het wordt de start van een groots filmproject, dat wordt voltooid in 2015.

Stichting Orgelkring + Oddstream + Glowarp  Een eeuwenoud orgel gaat samenwerking aan met hedendaagse digitale projectietechnieken in een avondvullend concert.

Stichting Orgelkring + Oddstream + Glowarp

Een eeuwenoud orgel gaat samenwerking aan met hedendaagse digitale projectietechnieken in een avondvullend concert.

Kunstnacht 2014 + Vasimzo  Besiendershuis en Vasimzo presenteren tijdens de Kunstnacht een programma waar kunst en muziek samenkomen in een bijzondere omgeving

Kunstnacht 2014 + Vasimzo

Besiendershuis en Vasimzo presenteren tijdens de Kunstnacht een programma waar kunst en muziek samenkomen in een bijzondere omgeving

Theatraal am Waal 2014  Theater gezelschap Gore Maan, speelt Zwarte Zon.

Theatraal am Waal 2014

Theater gezelschap Gore Maan, speelt Zwarte Zon.

Paul Roncken + Valkhofkwartier  Intensieve omgevingsstudie met verfrissende aanbevelingen voor aanpak Valkhofkwartier o.l.v. Paul Roncken.

Paul Roncken + Valkhofkwartier

Intensieve omgevingsstudie met verfrissende aanbevelingen voor aanpak Valkhofkwartier o.l.v. Paul Roncken.

Miniconcerten Zomerfeesten 2014  Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.

Miniconcerten Zomerfeesten 2014

Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.


2013

Straight Flow Happening  Feest/happening in de Lindenberg met het beste uit 3 jaar Besiendershuis. Gepresenteerd door Thomas Verbogt.

Straight Flow Happening

Feest/happening in de Lindenberg met het beste uit 3 jaar Besiendershuis. Gepresenteerd door Thomas Verbogt.

Zevenheuvelenloop + Abdelkader Benali  Voor de dertigste editie van de Zevenheuvelenloop nodigden we de schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali uit. Het resultaat: een verhalenbundel met zeven portretten van mensen van verschillende origine en maatschappelijke achtergrond, die een gezamenlijke passie voor het hardlopen delen.

Zevenheuvelenloop + Abdelkader Benali

Voor de dertigste editie van de Zevenheuvelenloop nodigden we de schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali uit. Het resultaat: een verhalenbundel met zeven portretten van mensen van verschillende origine en maatschappelijke achtergrond, die een gezamenlijke passie voor het hardlopen delen.

Entrenous: Dennis Gaens -Toni van Tiel - Gerard Koek - Karin van Pinxteren  Een artistieke blind date tussen 4 kunstenaars dus. Dennis Gaens, stadsdichter en Gerard Koek, maker van het kunstwerk ‘To B’ op de Castellatoren in de wijk Bottendaal. Dennis Gaens nodigde als gast de kunstenaar Toni van Tiel uit. Gerard Koek koos voor Karin van Pinxteren.

Entrenous: Dennis Gaens -Toni van Tiel - Gerard Koek - Karin van Pinxteren

Een artistieke blind date tussen 4 kunstenaars dus. Dennis Gaens, stadsdichter en Gerard Koek, maker van het kunstwerk ‘To B’ op de Castellatoren in de wijk Bottendaal. Dennis Gaens nodigde als gast de kunstenaar Toni van Tiel uit. Gerard Koek koos voor Karin van Pinxteren.

NOP + Pink Pony Express  Het Nijmeegs Ontwerp Platform koos als special guest het vierkoppige ontwerperscollectief Pink Pony Express. Onder de noemer ‘Pink Pony Express’ opereert het viertal als beeldende journalisten. Vooral het Romeins verleden en de bewogen jaren ’70-80 van de vorige eeuw, trok in Nijmegen hun aandacht.

NOP + Pink Pony Express

Het Nijmeegs Ontwerp Platform koos als special guest het vierkoppige ontwerperscollectief Pink Pony Express. Onder de noemer ‘Pink Pony Express’ opereert het viertal als beeldende journalisten. Vooral het Romeins verleden en de bewogen jaren ’70-80 van de vorige eeuw, trok in Nijmegen hun aandacht.

Music Meeting - Kokayi  De ‘artist in residence’ van Internationaal Muziekfestival Music Meeting is Kokayi, alias Carl Walker, een singer/songwriter, mc, producer én docent uit Washington DC.

Music Meeting - Kokayi

De ‘artist in residence’ van Internationaal Muziekfestival Music Meeting is Kokayi, alias Carl Walker, een singer/songwriter, mc, producer én docent uit Washington DC.

Theatraal am Waal 2013  Op uitnodiging van Theatraal Am Waal brachten Milan Boele van Hensbroek en Sander Janssens de theatermonoloog ‘Over het doppen van BONEN’.

Theatraal am Waal 2013

Op uitnodiging van Theatraal Am Waal brachten Milan Boele van Hensbroek en Sander Janssens de theatermonoloog ‘Over het doppen van BONEN’.

Kwatta - Hoorspel 5 eeuwen Besiendershuis  Het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Kwatta nodigde 5 gerenommeerde schrijvers uit. Om de beurt schreven ze vanuit verschillende perspectieven aan een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in het Besiendershuis.

Kwatta - Hoorspel 5 eeuwen Besiendershuis

Het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Kwatta nodigde 5 gerenommeerde schrijvers uit. Om de beurt schreven ze vanuit verschillende perspectieven aan een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in het Besiendershuis.

Artez + Extrapool + To be present  TO BE PRESENT is een internationaal platform voor pure vormen van performance kunst uit Amsterdam. Zij organiseerdenin het Besiendershuis een workshop voor en met studenten van ArtEZ Fine Art uit Arnhem en met kunstenaars van het Nijmeegse kunstenaarsinitiatief Extrapool.

Artez + Extrapool + To be present

TO BE PRESENT is een internationaal platform voor pure vormen van performance kunst uit Amsterdam. Zij organiseerdenin het Besiendershuis een workshop voor en met studenten van ArtEZ Fine Art uit Arnhem en met kunstenaars van het Nijmeegse kunstenaarsinitiatief Extrapool.


2012

Dziga + Ben van Lieshout  Dziga, werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars, nodigde filmmaker Ben van Lieshout uit. Met de steun van Stichting Stedenband Nijmegen-Pskov volgde een bezoek aan de Nijmeegse zusterstad. Tijdens zijn residentie werden de parallellen tussen Nijmegen en haar Russische zusterstad op een filmische wijze onderzocht.

Dziga + Ben van Lieshout

Dziga, werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars, nodigde filmmaker Ben van Lieshout uit. Met de steun van Stichting Stedenband Nijmegen-Pskov volgde een bezoek aan de Nijmeegse zusterstad. Tijdens zijn residentie werden de parallellen tussen Nijmegen en haar Russische zusterstad op een filmische wijze onderzocht.

Natuurmuseum + Mathijs Schouten  Het Natuurmuseum greep de gelegenheid aan om zich te buigen over het thema ‘wildernis’ in de stad. Hun gast was hoogleraar en natuurfilosoof prof. dr. Matthijs Schouten, deskundig op het gebied van ecologie en natuurherstel en specialist op het gebied van natuurbeleving en natuurbeelden bij verschillende culturen en in verschillende tijden.

Natuurmuseum + Mathijs Schouten

Het Natuurmuseum greep de gelegenheid aan om zich te buigen over het thema ‘wildernis’ in de stad. Hun gast was hoogleraar en natuurfilosoof prof. dr. Matthijs Schouten, deskundig op het gebied van ecologie en natuurherstel en specialist op het gebied van natuurbeleving en natuurbeelden bij verschillende culturen en in verschillende tijden.

RAN + Leerstoel Nijmeegse Gescheedenis + Annegriet Wiersma + Stef Scagliola  Regionaal Archief Nijmegen werkte voor hun AIR-project samen met Prof. Dr. Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar geschiedenis van Nijmegen. Samen bogen zij zich over het onderwerp: Oral history voor Nijmegen.

RAN + Leerstoel Nijmeegse Gescheedenis + Annegriet Wiersma + Stef Scagliola

Regionaal Archief Nijmegen werkte voor hun AIR-project samen met Prof. Dr. Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar geschiedenis van Nijmegen. Samen bogen zij zich over het onderwerp: Oral history voor Nijmegen.

Kunstnacht 12 - Kevin Toma + Greetje Aerts  Tijdens de kunstnacht presenteren componist Kevin Toma en kunstenaar Greetje Aerts hun audiovisuele ‘stadssymphonie’ voor Nijmegen.

Kunstnacht 12 - Kevin Toma + Greetje Aerts

Tijdens de kunstnacht presenteren componist Kevin Toma en kunstenaar Greetje Aerts hun audiovisuele ‘stadssymphonie’ voor Nijmegen.

Miniconcerten tijdens Vierdaagse  Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.

Miniconcerten tijdens Vierdaagse

Intieme concerten/interviews in het Besiendershuis tijden de Vierdaagsefeesten, in samenwerking met de Gelderlander.


Mirjam Kuitenbrouwer - Crisscrossing  e in Nijmegen geboren kunstenaar Mirjam Kuitenbrouwer werd uitgenodigd voor een eindejaarsinvulling d.m.v. een te projecteren videowerk. In haar project voor het Besiendershuis transformeerde zij de glas-in-loodramen tot een schaakbord van open- en dichtgaande luiken, waarin tientallen lenzen vervat zijn

Mirjam Kuitenbrouwer - Crisscrossing

e in Nijmegen geboren kunstenaar Mirjam Kuitenbrouwer werd uitgenodigd voor een eindejaarsinvulling d.m.v. een te projecteren videowerk. In haar project voor het Besiendershuis transformeerde zij de glas-in-loodramen tot een schaakbord van open- en dichtgaande luiken, waarin tientallen lenzen vervat zijn

Suzan Drummen  Museum het Valkhof werd door AIR Besiendershuis ondersteund bij de realisatie van de bijzondere tentoonstelling ‘Beyond Beauty’ door kunstenaar Suzan Drummen.

Suzan Drummen

Museum het Valkhof werd door AIR Besiendershuis ondersteund bij de realisatie van de bijzondere tentoonstelling ‘Beyond Beauty’ door kunstenaar Suzan Drummen.

Doornroosje + Collectief Deruyter  Poppodium Doornroosje, de ‘Nachttempel van Nederland’, had Het Collectief Deruyter te gast in het Besiendershuis. Het duo stelde zich als doel Nijmegen een beetje exotischer te maken. Het thema was dan ook “Belgisch, exotisch”, weergegeven in zeven missies!

Doornroosje + Collectief Deruyter

Poppodium Doornroosje, de ‘Nachttempel van Nederland’, had Het Collectief Deruyter te gast in het Besiendershuis. Het duo stelde zich als doel Nijmegen een beetje exotischer te maken. Het thema was dan ook “Belgisch, exotisch”, weergegeven in zeven missies!

ACN + Ney Poulissen + Atelier Veldwerk  Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) koos bureau Ney en Poulissen, ontwerpers van ‘De Oversteek’, de ‘Promenadebrug’ en de fietsbrug bij station Lent. Op hun beurt vroegen zij Atelier Veldwerk om mee invulling te geven aan het onderzoeksprogramma voor integraal ontwerpen in Nijmegen.

ACN + Ney Poulissen + Atelier Veldwerk

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) koos bureau Ney en Poulissen, ontwerpers van ‘De Oversteek’, de ‘Promenadebrug’ en de fietsbrug bij station Lent. Op hun beurt vroegen zij Atelier Veldwerk om mee invulling te geven aan het onderzoeksprogramma voor integraal ontwerpen in Nijmegen.


2010-2011

Wintertuin + Geert Vlok Nel  Literair productiehuis Wintertuin bracht de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel naar Nijmegen.

Wintertuin + Geert Vlok Nel

Literair productiehuis Wintertuin bracht de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel naar Nijmegen.

Maries Hendriks - Meanwhile Moments  Mariës Hendriks maakt grafiek en filmwerk met een mysterieuze toonaard. Het filmische kunstwerk dat van binnen naar buiten op de grote glas-in-loodramen van het Besiendershuis geprojecteerd werd, toont een panoramisch beeld; een rit langs een oneindig lange kaarsrechte weg door het bos.

Maries Hendriks - Meanwhile Moments

Mariës Hendriks maakt grafiek en filmwerk met een mysterieuze toonaard. Het filmische kunstwerk dat van binnen naar buiten op de grote glas-in-loodramen van het Besiendershuis geprojecteerd werd, toont een panoramisch beeld; een rit langs een oneindig lange kaarsrechte weg door het bos.

Florentijn Hofman - Uitkijkkonijn  Florentijn Hofman realiseert kunstwerken in binnen en buitenland. Zijn beroemde ‘Rubber Duck’, een gigantische badeend, reist de hele wereld rond. Het tijdelijke kunstwerk ‘Uitkijkkonijn’, dat in opdracht van de gemeente Nijmegen specifiek voor het Valkhofpark werd ontworpen, is samen met Nijmeegse vrijwilligers opgebouwd.

Florentijn Hofman - Uitkijkkonijn

Florentijn Hofman realiseert kunstwerken in binnen en buitenland. Zijn beroemde ‘Rubber Duck’, een gigantische badeend, reist de hele wereld rond. Het tijdelijke kunstwerk ‘Uitkijkkonijn’, dat in opdracht van de gemeente Nijmegen specifiek voor het Valkhofpark werd ontworpen, is samen met Nijmeegse vrijwilligers opgebouwd.

Galerie Marzee _ Trinidad Contreras + Montse Hernandez I Sala  Galerie Marzee, internationaal bekend binnen de wereld van het hedendaags sieraad, leverde als gast de jonge getalenteerde Spaanse ontwerpster Trinidad Contreras. Tijdens haar residentie werkte zij samen met de in Nijmegen gevestigde grafisch ontwerpster Montse Hernández i Sala.

Galerie Marzee _ Trinidad Contreras + Montse Hernandez I Sala

Galerie Marzee, internationaal bekend binnen de wereld van het hedendaags sieraad, leverde als gast de jonge getalenteerde Spaanse ontwerpster Trinidad Contreras. Tijdens haar residentie werkte zij samen met de in Nijmegen gevestigde grafisch ontwerpster Montse Hernández i Sala.

Kunstcommissie Radboud UMC - RU + Edith Dekyndt  De commissie Beeldende Kunst van de Radboud Universiteit & UMC St Radboud nodigde de Belgische kunstenares Edith Dekyndt uit vanwege de relatie die zij in haar werk legt tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek.

Kunstcommissie Radboud UMC - RU + Edith Dekyndt

De commissie Beeldende Kunst van de Radboud Universiteit & UMC St Radboud nodigde de Belgische kunstenares Edith Dekyndt uit vanwege de relatie die zij in haar werk legt tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek.

Gemeente Nijmegen + Thomas Verbogt  Verbogt schrijft romans, verhalen en toneelstukken, is columnist bij De Gelderlander en ook regelmatig bij de VPRO-radio te horen. In zijn oeuvre, spelen herinneringen en kleine alledaagse ergernissen een belangrijke rol. Zijn residentie in het Besiendershuis stond in teken van het schrijven van het boek ‘Herfst in het Oosten’.

Gemeente Nijmegen + Thomas Verbogt

Verbogt schrijft romans, verhalen en toneelstukken, is columnist bij De Gelderlander en ook regelmatig bij de VPRO-radio te horen. In zijn oeuvre, spelen herinneringen en kleine alledaagse ergernissen een belangrijke rol. Zijn residentie in het Besiendershuis stond in teken van het schrijven van het boek ‘Herfst in het Oosten’.

De Affaire - Olafur Arnalds  Festival de Affaire is de plek om kennis te maken met nieuwe muziek. Die kennismaking werd in juli 2011 met een reeks concerten van de jonge IJslandse componist Ólafur Arnalds aangevuld. In het Besiendershuis gaf Arnalds een serie bijzondere voorstellingen waarbij hij samen met het publiek werkte aan nieuwe composities.

De Affaire - Olafur Arnalds

Festival de Affaire is de plek om kennis te maken met nieuwe muziek. Die kennismaking werd in juli 2011 met een reeks concerten van de jonge IJslandse componist Ólafur Arnalds aangevuld. In het Besiendershuis gaf Arnalds een serie bijzondere voorstellingen waarbij hij samen met het publiek werkte aan nieuwe composities.

Kuntnacht 2011 - Martijn Schinkel + Thomas Verbogt  Het boek ‘Herfst in het oosten’ dat Thomas Verbogt n.a.v. de residentie in 2009 schreef, werdop 24 september gepresenteerd. In opdracht van Dziga en het AIR Besiendershuis maakte Martijn Schinkel het videowerk ‘Mijn Ziel’ bij het pas verschenen boek.

Kuntnacht 2011 - Martijn Schinkel + Thomas Verbogt

Het boek ‘Herfst in het oosten’ dat Thomas Verbogt n.a.v. de residentie in 2009 schreef, werdop 24 september gepresenteerd. In opdracht van Dziga en het AIR Besiendershuis maakte Martijn Schinkel het videowerk ‘Mijn Ziel’ bij het pas verschenen boek.