'STILLE KRACHT'
Supportersdocumentaires over de ziel van de Nijmegen Eendracht Combinatie.

"We kunnen het even van ons af schreeuwen. Verslagenheid en vreugde, het ligt in die negentig minuten vaak dicht bij elkaar. Net als in het echte leven."
(Martijn Schinkel, filmmmaker)

 

Besiendershuis Nijmegen en filmmaker Martijn Schinkel maakten in 2017, samen met N.E.C. en de supportersvereniging de eerste supportersdocumentaire 'STILLE KRACHT'. Deze film is bedoeld als eerste in een reeks van zes. Met de uiteindelijke zes portretten, tonen we de bijzondere betekenis en uitstraling die deze nijmeegse club heeft voor vele mensen in stad en omstreken. het gaat in die beleving om veel meer dan voetbal. het is thuiskomen, verwerken, het voelen van vriendschappen en familiebanden. het is een onderlinge verbondenheid die tastbaar wordt gemaakt in de gezamenlijke beleving van deze club.

Samen met de supportersvereniging en NEC-doelbewust zijn er inmiddels zes supporters geselecteerd. Zij zijn allemaal geïnterviewd en bij ieder heeft deze club een unieke en bijzondere betekenis in het dagelijks leven.

Die mooie verhalen willen we tonen in een pallet van zes portretten, die de bijzondere onderhuidse kracht van deze nijmeegse club zichtbaar maakt.

Met financiele ondersteuning van de provincie gelderland en de gemeente nijmegen hebben het eerste portret kunnen maken. Zo kunnen we laten zien wat we beogen met de volgende films. Het zijn geen interviews of voetbalfilms; het gaat om de emotionele beleving en het laten voelen aan de kijker, in beeld en geluid, wat de onderhuidse kracht van deze club is.

 

2iuvoNu2Vgl7APih.png
pkUuCAjx7lqs72zr.png

Wat is 'STILLE KRACHT'?
In ‘STILLE KRACHT' zien we Wiebo kersten uit groesbeek. 49 jaar. Van kinds af aan N.E.C.-supporter.
Op verstilde wijze verbeeld en op de huid gefilmd, zien we vader en zoon de gang naar de Goffert maken. We zien de rituelen en de spanning voor en tijdens de wedstrijd. als bijna vijftigjarige realiseert wiebo zich dat de band die hij heeft met zijn vader met name vorm krijgt tijdens de wedstrijden in de goffert en dat dit niet voor altijd zo zal zijn.

De film:


rg4djVy7kpUbpjfG.jpeg
BCtXrMosPzQq3mgi.jpeg

Een intensief productieproces

Filmmaker Martijn Schinkel heeft die speciale ‘filmische touch’ die nodig is om een ontroerend en mooi portret te maken.
Om zo'n indrukwekkende serie portretten te realiseren is veel tijd en arbeid nodig. Eerst is daar per portret het schrijven van het scenario en het uittekenen van de film. Daarna gaan cameraman en regisseur aan de slag, in dit geval waren er drie draaidagen. Daarna wordt al het materiaal geredigeerd. Dit is zeer arbeidsintensief. Vele uren aan shots moeten kritisch worden bekeken. Tegelijk met de montage kijkt en luistert de componist mee. op het ritme van de filmbeelden wordt de muziek gecomponeerd. Vervolgens wordt de definitieve versie gemonteerd en met de computer gerenderd. Pas dan is de film gereed voor vertoning.


 

De eerste in een reeks van zes

Nu de eerste in de reeks klaar is, willen we nog een portret gaan maken. Stap voor stap proberen we dat te bereiken. de eerste film had zijn premiere in LUX Nijmegen op 28 september 2017. De kracht van de crowdfunding die we aansluitend startten hebben we echter sterk overschat. dus we zijn nu bezig met de volgende stappen.


We hopen dat iedereen die film en/of deze club een warm hart toedraagt meehelpt om nieuwe portretten te realiseren. We zoeken naar financiele ondersteuning. Dus mocht u of uw bedrijf belangstelling hebben, dan kunt u contact opnemen met besiendershuis. Wij zouden graag met u persoonlijk kennismaken, onze plannen nog een keer toelichten en bespreken wat voor een tegensprestatie we kunnen leveren voor uw bedrijf als sponsor.

Met een volgende film voegt u een bouwsteen toe aan de zichtbaarheid en voelbaarheid van de 'STILLE KRACHT' die de Nijmegen Eendracht Combinatie zo bijzonder maakt.


 

neem Contact met ons op:

Besiendershuis nijmegen - info@besiendershuis.com

Corrie kuijs - 06 12215505

Jan-Wieger van den Berg - 06 19222983