Stichting Valkhofkwartier + Paul Roncken, landschapsarchitect

In de Stichting Valkhofkwartier, hebben parken, musea, podia en ondernemers rond het Valkhofpark, Kelfkensbos en het Hunnerpark zich verenigd. Hun doel is om de toekomst in eigen handen te kunnen nemen. Aan Paul Roncken, landschapsarchitect en assistent professor Wageningen Universiteit is gevraagd om vrij te verkennen waar het enthousiasme te vinden is, om van het Valkhofkwartier een aanleiding te maken om Nijmegen te bezoeken; vanaf het water, vanaf de kade, vanaf de winkelstraten of vanachter zoekmachines of internet. Studenten van W.U.R. (Wageningen Universiteit) hebben het gebied in een onderzoeksopdracht verkend en twintig ontwerpen en bijbehorende visies geleverd. Deze vormden een waardevolle bijdrage als inspiratie voor de salonmiddagen met prominenten, en voor het symposium. Enige kritiek in de aanbevelingen van Paul Roncken leiden tot een heftige debat tijdens het symposium. De Stichting Valkhofkwartier concludeert dat Paul Roncken een visionaire bijdrage heeft geleverd en is gelukkig met de plannen voor tijdelijke aanzetten tot het aantrekkelijker maken van het Valkhofkwartier.

 

WAT:

- 7 Salonmiddagen onder leiding van Paul Roncken met kunstenaars, ondernemers, politici en prominenten.

- Interview Paul Roncken 18 mei N1

- Symposium: 6 juni 2014 in Museum Valkhof presentatie studenten en film, o.l.v. Rob Jaspers  

- Ludieke optocht naar Museum Valkhof en markering Valkhofkwartier met het nieuwe logo.                                                             

- Document Paul Roncken: Brief 'Op bezoek in een vreemde stad'                                                                                                                                                                

- Openstelling publiek van het Besiendershuis  als tijdelijk atelier op 1, 6 en 8 juni. Tevens wandelroute plus arrangement met inbegrip van gratis appeltaart bij Opoe Sientje, gastenschip in de Lindenberghaven.

Interview met landschapsarchitect Paul Roncken naar aanleiding van zijn verblijf in het Besiendershuis in Nijmegen. Aan Paul Roncken, landschapsarchitect en assistent professor aan de Wageningen Universiteit, is gevraagd om vrij te verkennen waar het enthousiasme te vinden is, om van het Valkhofkwartier een aanleiding te maken om Nijmegen te bezoeken; vanaf het water, vanaf de kade, vanaf de winkelstraten of vanachter zoekmachines of internet. Met 35 tweedejaars studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit, is al twee maanden gewerkt aan het verkennen van de ruimtelijke kwaliteiten van het Valkhofkwartier. Het resultaat bevat onder andere maquettes van spectaculaire nieuwe trappen en fijnzinnige tot radicaal nieuw getekende stadslandschappen. Wat kan er nog in deze tijd? Welke ontwerpverkenningen raken de kern van de samenhang tussen Nijmegen en haar groene en historisch zo beladen plekken? Volgens de studenten is er altijd een ingreep nodig om het Valkhofkwartier een vanzelfsprekend deel van Nijmegen te laten worden. Het is nu weliswaar een gekoesterde plek in het hart, maar toch vooral als een kist op zolder die het dagelijks leven niet tot weinig beïnvloedt.

Klik hier voor de handout van Paul Roncken