GOSHORT INTERNATIONAL SHORTFILMFESTIVAL+ POHJANKONNA OY

 

HANNES VARTIAINEN EN PEKKA VEIKKOLAINEN STARTTEN IN 2008 HUN INMIDDELS INTERNATIONAAL GEWAARDEERDE PRODUCTIEBEDRIJF POHJANKONNA OY. HUN ANIMATIES EN KORTE FILMS WORDEN GEKENMERKT DOOR INNOVATIEVE TECHNIEKEN ZOALS STOP-MOTION EN HET SCANNEN MET X-RAYS. TIJDENS HUN VERBLIJF IN NIJMEGEN ONDERZOEKEN DE FINNEN VERDERE MOGELIJKHEDEN VAN 3D X-RAY SCANSIN SAMENWERKING MET UNIVERSITEIT GENT, NATUURMUSEUM NIJMEGEN EN ANATOMISCH MUSEUM NIJMEGEN.

WAT:

- EINDPRESENTATIE IN LUX:  VIRTUELE TOUR DOOR HET LICHAAM VAN 'ROADKILLS' UIT DE COLLECTIE VAN HET NATUURMUSEUM MET BEHULP VAN REAL-TIME 3D SOFTWARE.

- VERTONING FILM ‘THE DEATH OF AN INSECT’ (2010) IN 7 WORKSHOPS

- WORKSHOP DOCUMENTAIRE OPDRACHT MIDDELBARE SCHOLIEREN FILM EN FOTOGRAFIE VAN DE STEDELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP NIJMEGEN (SSGN)

 

 

 

In 2016 kwam Pohjankonna Oy terug naar Nijmegen met het resultaat van hun start in Nijmegen.

‘The Secret World of Moths’ is de laatste productie van Hannes Vartiainen en Pekka Veikkolainen van het Finse filmcollectief Pohjankonna Oy. Eind 2014 verbleven zij twee maanden in het Besiendershuis in Nijmegen, waar de productie startte. In een boeiende eindpresentatie destijds werden de eerste contouren van een veelbelovend project al zichtbaar. ‘The Secret World of Moths’ is een magische reis naar de wereld van motten. Onder andere door middel van het gebruik van ‘3D X-ray scanning’ wordt de verborgen macrokosmos van het leven van de mot indringend zichtbaar gemaakt.

Geografisch gezien volgen Hannes en Pekka in de film, motten vanaf de evenaar tot aan de poolcirkel. Juist door ze te observeren in deze twee extreme biotopen leren we veel over de diversiteit en complexiteit van hun macroscopische wereld, maar worden we ons ook bewust van de fragiliteit van ons eigen bestaan op deze planeet. Hannes Vartiainen en Pekka Veikkolainen bundelden in 2008 hun talenten, als respectievelijk animator en illustrator, om samen grensverleggende films te maken. In korte films en documentaires combineren ze verschillende geavanceerde digitale en analoge technieken. 

In december 2015 ging ‘The Secret World of Moths’ in première in het Eureka planetarium in Helsinki. Afgelopen april was hij een paar avonden te zien in een ‘minidome’ tijdens het Go Short Filmfestival. In het najaar van 2016 was ‘The secret World of Moths’ onderdeel van de reeks Kelderkoorts in Museum Het Valkhof. Vijf weken lang was de film op groot scherm in de projectruimte te zien en werd daarmee voor groot publiek toegankelijk.