IMG_8945.JPG

Kunstenaar in de dop!
Ontwerpsessies met groep 7 en 8 van Basisschool Petrus Canisius in Nijmegen

De groepen 7 en 8 van Basisschool Petrus Canisius denken mee met het ontwikkelen van een kunstopdracht aan de Waalkade. Dit in verband met de vernieuwing van de kade in de tweede helft van dit jaar (2018). Op het deel tussen de Grotestraat en het Besiendershuis gaat een kunstwerk/speel-, beweegobject komen. Om de ‘echte’ kunstenaars goed te voeden, wordt er gezocht naar goede ideeën. DAt kun jke het beste vragen aan de toekomstige gebruikers? Gedurende 4 middagen is er door het Besiendershuis een lessenserie uitgevoerd onder de noemer ‘Kunstenaar in de dop’. De kinderen worden meegenomen in een ontwerpproces, net zoals professionele kunstenaars dat ondergaan en uitvoeren voor een dergelijke opdracht. De klassen kregen dezelfde opdrachtvraag voorgelegd: ‘ontwerp een kunstwerk dat uitnodigt tot bewegen en spelen, maar ook tot ontmoeten en verblijven en zorg er ook voor dat het een kunstwerk is, dat alleen maar op deze plek past. Dus niet in Arnhem of Den Bosch, ook niet op de Grote Markt of in Dukenburg’.

Stapsgewijs werd samen onderzocht op wat voor een manier je dan uitdaagt tot bewegen en ontmoeten en wat maakt deze mooie plek, de Waalkade, zo bijzonder en zo typisch Nijmeegs. Om dat allemaal te ontdekken zijn we in de geschiedenis van de Waalkade en de stad gedoken. Hebben gekeken wat voor een bijzondere beroepen er allemaal aan de Waal uitgevoerd werden en worden. Er is gekeken naar het leven in de rivier en de verschillen met vroeger en nu, naar oude verbindingen met de overkant: gierpont Zeldenrust en de bouw van de bruggen. Kortom: bijna alle aspecten die deze Waalkade DEZE Waalkade maken, kwamen in een middagsessie voorbij. Net zoals kunstenaars dat doorgaans doen, noteerden de kinderen hun plannen en ideeën in een mooi klein schetsboekje. Dit schetsboekje werd het uitgangspunt voor verdere uitwerking en visualisatie van het plan in het Besiendershuis de week daarna. 

De wandeling met de klassen van school naar het Besiendershuis gebeurde onder leiding van schrijver, schipperszoon en Kaaisjouwerswandelaar Frank Antonie van Alphen. Hij vertelde, met zijn krachtige stem, over het zware leven van de Kaaisjouwers: de mannen die aan het begin van de vorige eeuw onder erbarmelijke omstandigheden de bovenstad voorzagen van handels- en koopwaar en dus letterlijk de welvaart op hun schouders daar naartoe droegen. Zij waren degenen die de scheepsruimen leegten. Een kleurrijk gezelschap van noeste arbeiders die mede de kleur van de oude verdwenen benedenstad bepaalden.

In het Besiendershuis tenslotte, waren de tafels gedekt met tekenpapier, stiften, potloden, kleurpotloden, markers etc.. Ideale omstandigheden dus om ‘vol gas’ te tekenen en ideeën te visualiseren voor een goede overdracht naar de ‘echte kunstenaars’ Spacecowboys uit Deventer... (www.deddenkeizer.nl)

Met dank aan de het team en de kinderen van Basisschool Petrus Canisius!

Logo Petrus Canisius.jpg

 

Hieronder een fotoverslag en een paar interviews gemaakt tijdens de middagen met de groepen 7 en 8.


Groep 8 aan de slag. 22 mei 2018...


Ontwerptekeningen van Groep 8


Vier korte interviews met leerlingen van groep 8 over de Waalkdeplannen...


Groep 7 aan de slag in het Besiendershuis...


De ontwerptekeningen van groep 7


Interviews met een paar kunstenaars uit groep 7