Jaap Scheeren & Besiendershuis

jaapscheerenwaalbrug.jpg

 

Fotograaf Jaap Scheeren (www.jaapscheeren.nl) verblijft van half oktober tot en met half december in het Besiendershuis aan de Steenstraat 26 in Nijmegen om te werken aan een foto-opdracht. 

Van 4 tot en met 16 februari wordt het Nijmeegse publiek, de argeloze voorbijganger zowel overdag als 's nachts geconfronteerd met EEN SPRAAKMAKEND FOTOPROJECT OP 91 LICHTRECLAMEBORDEN (MUPI'S) van soms absurde en ontregelende foto's waarin de stad Nijmegen het decor vormt. 

Deze opdracht wordt gegeven door Dirkzwager notarissen & advocaten en Rabobank – Rijk van Nijmegen, vanwege hun inspirerende en financiële steun aan het Nijmeegse culturele leven en in het bijzonder aan het Besiendershuis. Zij willen Nijmegen een  kunstwerk met een bijzondere exposure aanbieden waarbij de stad zelf als voedingsbodem voor het kunstwerk wordt ingezet. Naast de steun van de sponsoren wordt het project ook mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

JAAP SCHEEREN
TOT ZIJN NEGENTIENDE JAAR LEEFDE JAAP SCHEEREN IN Nijmegen, WAARNA hij IN BREDA AAN DE ACADEMIE ST. JOOST FOTOGRAFIE GING STUDEREN. ZIJN HERINNERINGEN EN GEDACHTEN AAN ZIJN GEBOORTESTAD LONKEN EN VORMEN EEN RIJKE BRON OM EEN NIEUW FOTOPROJECT TE REALISEREN. DE FOTOGRAFIE VAN JAAP SCHEEREN IS ENERZIJDS DOCUMENTAIR, OMDAT HET BIJZONDERE MENSEN EN LOCATIE'S VASTLEGT MET EEN SCHERPE EN EIGENZINNIGE BLIK. ANDERZIJDS IS ZIJN FOTOGRAFIE GEËNSCENEERD, VAAK SPROOKJESACHTIG EN MET HUMOR. DEZE TWEE VORMEN VAN FOTOGRAFIE VERMENGEN ZICH IN DE SERIES DIE HIJ EXPOSEERT EN PUBLICEERT. IN ZIJN FOTOGRAFIE GAAN OBSERVEREN, REGISTREREN EN INGRIJPEN HAND IN HAND. HIJ WAS ONDER ANDERE EEN VAN DE DEELNEMENDE FOTOGRAFEN IN DE TENTOONSTELLING EXTENDED PHOTOGRAPHY DIE in het NAJAAR van 2013 IN MUSEUM HET VALKHOF TE ZIEN WAS. 

 

Jaap Scheeren: 'De wereld wordt niet geregeerd door orde, noch door logica. Ik toon de slapende onderwereld onder de lak van de alledaagse realiteit. Ik doorloop de stad, de kranten van de dag, maak notities van ongebruikelijke feiten, belachelijke, vreemde prestaties en onthutsende ontdekkingen die zich (schijnbaar onopgemerkt) in de gedrukte kolommen bevinden. Vervolgens bouw ik vanuit deze achtergrond een, meestal fotografisch, beeld op. Maar soms loop ik tegen deze eigenaardigheden aan en kan ik het gewoon meteen fotograferen. Ik vertel verschillende verhalen tegelijk, maar elk verhaal is gerelateerd aan de ander, omdat het gerelateerd is aan mij. In mijn werk onderzoek ik de link tussen realiteit en betrouwbaarheid in de fotografie, vaak met een focus op de vreemde relatie tussen mooie omgevingen en hun bewoners. Ik zoek naar een waarschijnlijk gemaakte wereld, een wereld die ik aan kan passen naar mijn eigen voorstelling ervan.'

 

 

 

Presentatie
Besiendershuis is altijd op zoek naar bijzondere vormen van 'exposure' van haar projecten. 
Besiendershuis organiseert salonavonden waarin de netwerken van gastheerorgansisatie én gast elkaar ontmoeten. 
Jaap Scheeren zal Nijmeegse ingezetenen, schrijvers, journalisten en historici ontmoeten, die hem Nijmeegse zaken onder de aandacht brengen die niet mogen worden vergeten.

 

Jaap Scheeren zal speciaal voor dit project  bijhouden wat hij doet en heeft gedaan in een dagboek met polaroids en op zijn blog, http://bettysarchive.tumblr.com/