Tentoonstelling Besiendershuis + rivier de Waal 

Van begin april tot en met begin oktober zetten we iedere zondagmiddag de Besiendershuisdeuren open met een kleine tentoonstelling over het huis en de ligging aan de rivier de Waal.

Het Besiendershuis wilde met deze tentoonstelling, filmbeelden, kaaisjouwerswandelingen en een verhalenbank, het leven rondom de Waal nu én in het verleden, verbeelden. Samen met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen werd de betekenis van de rivier voor Nijmegen, tot leven gebracht. De geschiedenis van het Besiendershuis, de sociaal-economische geschiedenis van de Benedenstad en de betekenis van rivier de Waal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Besiendershuis, gelegen tegen de Waalkade, te midden van kaalslag en naoorlogse bebouwing, is als een peilstok in het verleden. In de tentoonstelling is een deel van die geschiedenis gereconstrueerd. Er worden films getoond, verkregen uit de collecties van ‘Nijmegen blijft in beeld’ en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met o.a. beelden van een bevroren Waal, pont Zeldenrust en de sleepvaart. Foto’s uit het regionaal archief tonen de Benedenstad in bloei en in verval.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

 

Openstelling 26 zondagen van 1 april - 1 oktober 2016, toegang € 2,= pp, kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Samenwerkingspartners:

Frank Antonie van Alphen, schrijver

Johan Kaspers, beleefmakelaar Provincie Gelderland

Provincie Gelderland 

Gemeente Nijmegen 

Omnisign, Elst (tentoonstellingspanelen)

 

Subsidie:

Provincie Gelderland, Waalweelde

Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland

Gemeente Nijmegen, Cultuurhistorie

 

Meer informatie op: www.besiendershuis.com/kaaisjouwer