#WIJZIJNOOKNIJMEGEN...

BESIENDERSHUIS & SANNE WILLEMSEN PRESENTEREN:

#WIJZIJNOOKNIJMEGEN

14615694_1179685232070574_6469464029273972063_o.jpg

Jubeljaar

Nijmegen 2016 is een kroonjaar voor de stad. De gemeente Nijmegen viert met het project #WIJZIJNNIJMEGEN, samen met zijn inwoners zo’n 100 hoogtepunten van de stad. Maar die feestvreugde kent een keerzijde. Aan de voorkant viert de stad feest, aan de ‘achterkant’ is er een onzichtbare groep mensen die niet deelnemen aan de festiviteiten of, deze anders beleven.

 

Doelstelling

Om in de doelstelling van het jubeljaar te blijven, namelijk de stad inclusiever te maken en elkaar beter te leren kennen, ontwikkelde Besienderhuis met kunstenaar Sanne Willemsen het project #WIJZIJNOOKNIJMEGEN. Het doel van dit project is niet zozeer het in beeld brengen van onzichtbare en kwetsbare groepen, maar juist samen met deze mensen een vorm vinden waarin zij zichzelf presenteren aan de stad en daarmee de stigma’s rond psychiatrie bespreekbaar maken.

#WIJZIJNOOKNIJMEGEN bestaat uit drie onderdelen:
Een expositie in het expodium van de Lindenberg, een grote fototentoonstelling op 91 mupi’s in Nijmegen (van 22/11 tot en met 5/12) en er wordt een speciale #WIJZIJNOOKNIJMEGEN huis-aan-huiskrant verspreid in heel de stad.

 

EXPO

In deze gezamenlijke tentoonstelling, dankzij de gemeente Nijmegen, zijn de rauwe, emotionele portretten van de kunstenaar gecombineerd met persoonlijk werk en levensverhalen van de deelnemers aan dit project. Dit geeft je een bijzondere en intieme kijk in het leven van de Nijmegenaar.
Tijdens de opening zal het eerste exemplaar van de krant overhandigd worden aan wethouder Bert Frings (Zorg en Welzijn).

 

#wijzijnooknijmegen

uitnodiging opening expositie

17 nov 2016 / 17.15 uur

EXPODIUM
De Lindenberg
Ridderstraat 23, Nijmegen
Ingang via café No. 23.
Expo te zien t/m 4 december

 

#wijzijnooknijmegen is Mogelijk gemaakt door de ondersteuning van #wijzijnnijmegen

ZIE OOK: WWW.SANNEWILLEMSEN.NL

 SPOEKIE

extra voorstellingen van 20 t/m 26 oktober

SPOEKIE verbeeldt een aangrijpende episode uit de Nijmeegse geschiedenis en sleept je mee in de duistere ziel van het oudste huis van Nijmegen: het Besiendershuis. Historische feiten verbonden aan deze magische en spookachtige locatie komen tot leven in een mix van multimedia en theater. Laat je meezuigen in het verleden op een manier die je verbeelding te boven gaat! Betreden op eigen risico, toegang vanaf 16 jaar. 

SPOEKIE is een intensieve samenwerking tussen:

Angela Verkuijlen Nachtburgemeester van NijmegenEva Timmermans,Great-ThingsTOURtoDOBesiendershuis e.v.a.

Speeldata: 20-21-22-24-25-26 oktober tussen 20.00 uur en middernacht. Duur: +/- 20 minuten
Toegang: 8 euro, tickets via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/spoekie


Tentoonstelling Besiendershuis + rivier de Waal 

Iedere zondag open van 10 april tot en met 2 oktober 2016

HET BESIENDERSHUIS WIL MET EEN TENTOONSTELLING, FILMBEELDEN, KAAISJOUWERSWANDELINGEN EN EEN VERHALENBANK, HET LEVEN RONDOM DE WAAL NU ÉN IN HET VERLEDEN, VERBEELDEN. SAMEN MET SCHRIJVER EN SCHIPPERSZOON FRANK ANTONIE VAN ALPHEN WORDT DE BETEKENIS VAN DE RIVIER VOOR NIJMEGEN, TOT LEVEN GEBRACHT.


DE GESCHIEDENIS VAN HET BESIENDERSHUIS, DE SOCIAAL-ECONOMISCHE GESCHIEDENIS VAN DE BENEDENSTAD EN DE BETEKENIS VAN RIVIER DE WAAL ZIJN ONLOSMAKELIJK MET ELKAAR VERBONDEN. HET BESIENDERSHUIS, GELEGEN TEGEN DE WAALKADE, TEMIDDEN VAN KAALSLAG EN NA-OORLOGSE BEBOUWING, IS ALS EEN PEILSTOK IN HET VERLEDEN.


IN DE TENTOONSTELLING IS EEN DEEL VAN DIE GESCHIEDENIS GERECONSTRUEERD. ER WORDEN FILMS GETOOND, VERKREGEN UIT DE COLLECTIES VAN 'NIJMEGEN BLIJFT IN BEELD' EN HET INSTITUUT VOOR BEELD EN GELUID IN HILVERSUM, MET O.A. BEELDEN VAN EEN BEVROREN WAAL, PONT ZELDENRUST EN DE SLEEPVAART.


FOTO'S UIT HET REGIONAAL ARCHIEF TONEN DE BENEDENSTAD IN BLOEI EN IN VERVAL.
IN EEN VERHALENBANK VERZAMELEN WE GETUIGENISSEN VAN OUD-BEWONERS DIE VERTELLEN OVER HET LEVEN EN DE SAAMHORIGHEID IN DE VROEGERE BENEDENSTAD EN HET HARDE LEVEN VAN DE KAAISJOUWERS ROND DE RIVIER.


MET FRANK ANTONIE VAN ALPHEN KUN JE OP SJOUW DOOR DE BENEDENSTAD EN ERVAREN HOE DE KAAISJOUWERS DE WELVAART LETTERLIJK NAAR DE BOVENSTAD TILDEN.


HET BESIENDERSHUIS IS GEÏNTERESSEERD IN IEDEREEN DIE MEER KAN VERTELLEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN DIT DEEL VAN DE STAD.
WIE IS ER IN HET BEZIT VAN MOOI MATERIAAL ZOALS FILMS, VERHALEN EN FOTO'S? MELD JE AAN OP INFO@BESIENDERSHUIS.COM

 

DIT PROJECT WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR BIJDRAGEN VAN DE PROVINCIE GELDERLAND, GEMEENTE NIJMEGEN EN PRINS BERNHARD CULTUURFONDS GELDERLAND.
OPEN: OP ZONDAGEN VAN 10 APRIL - 2 OKTOBER 2016 VAN 13.00 TOT 17.00 UUR, ENTREE € 2,=, TOT 12 JAAR GRATIS.
KAAISJOUWERSWANDELING: OM 15.00 UUR. DUUR: 90 MINUTEN.

Meer informatie op: www.besiendershuis.com/kaaisjouwer/

Tickets à € 9,99  via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/de-kaaisjouwers.


Spuiten of Hakken
#2 RUST
in the tippelzone, Nieuwe Marktstraat Nijmegen

Pink Pony Express is back in town met een nieuwe tag op de Nieuwe Marktstraat. De tippelzone is verrijkt met een prachtig gehakte tag: RUST
Hieronder zie de de presentatie die Pink Pony Express gaf tijdens 20x20 in lUX op woensdagavond 13 januari 2016. Een theoretische onderlegger voor hetgeen zich in Nijmegen op graffitigebied afspeelt...